Turizam

Tradicija organiziranoga turizma u Hrvatskoj duga je oko 150 godina, iako su i prije toga, još početkom 19. st., postojale pojave slične turizmu (poput odlaska na hodočašća ili liječenje), pa su se u tu svrhu izgradila prva svratišta, prenoćišta, hoteli i toplice (Daruvarske toplice, Stubičke toplice, Varaždinske toplice).

Razdoblje od druge polovice 19. st. do I. svjetskog rata obilježeno je izgradnjom cestovnih i željezničkih prometnica te uvođenjem parobrodskih linija na Jadranskom moru, kao preduvjetima za ozbiljno bavljenje turizmom. Tad su se otvorili prvi hoteli, ponajprije u Opatiji (Villa Angiolina 1844. i Kvarner 1884), Zagrebu, Samoboru, Zadru, Crikvenici i Dubrovniku, napisani su prvi turistički vodiči (o Poreču i Puli već 1845), u Zagrebu su se 1892. počela organizirati istraživačka putovanja na Velebit i jadransku obalu, a primorska su mjesta (poglavito ona na Kvarneru) postala središtima zdravstvenoga turizma. U njima su se tad osnovala prva turistička društva (u Krku 1866. i na Hvaru 1868).

Turizam je nedvojbeno najunosnija djelatnost, osobito u primorskim mjestima, ali općenito i u cijeloj Hrvatskoj. Dosta toga u Hrvatskoj ovisi “o sezone” pa mu se pridaje jako puno truda.

Promet i turisti. U posljednjih tridesetak godina turistički promet obilježavaju tri bitno različite etape. U drugoj polovici 1980-ih broj turističkih dolazaka nastavio se kretati ujednačenim trendom povećanja te je prešao 10 milijuna. Potom je slijedila etapa Domovinskoga rata, u kojoj je, posve razumljivo, broj turističkih dolazaka strelovito pao (1991. i 1992. zabilježeno je manje od 2,5 milijuna turističkih dolazaka). U poslijeratnom razdoblju taj broj opet raste. Godine 2019. zabilježeno je oko 20 milijuna dolazaka, odnosno oko 91 milijuna turističkih noćenja. Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom broj turističkih dolazaka 2020. u Hrvatskoj je, kao i u drugim turističkim odredištima, znatno pao (7 milijuna).

Svakako smo potencijal prepoznali i mi te razvili neke od posebnih paketa za vlasnike apartmana i privatnog smještaja.

Preporuka za oglašavanje apartmana je stranica www.privatnismjestaj.hr